Αρχική
Εγχειρίδιο για την οδοντιατρική φροντίδα ατόμων με επικοινωνιακές διαταραχές
Smiley face    

Σκοπός του εγχειριδίου, σε 6 μέρη, είναι η διευκόλυνση ατόμων με επικοινωνιακές διαταραχές στην συνεργασία τους για την οδοντιατρική φροντίδα. Η γνώση ότι η αντίληψη καταστάσεων στα άτομα με επικοινωνιακές διαταραχές προωθείται ευκολότερα μέσω της οπτικής πληροφόρησης μας οδηγησε στη χρήση φωτογραφιών από φυσικές καταστάσεις στο οδοντιατρείο και τις οδοντιατρικές πράξεις.

Το πρώτο μέρος του εγχειριδίου αποτελεί την παρουσίαση του σωστού τρόπου βουρτσίσματος. Το δεύτερο μέρος αφορά την πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο, το τρίτο περιγράφει τον καθαρισμό και την φθορίωση των δοντιών, το τέταρτο την ακτινολογική εξέταση στο οδοντιατρείο, το πέμπτο περιγράφει την διαδικασία του σφραγίσματος και το έκτο την εξαγωγή δοντιού. Οι φωτογραφίες εμπλουτίστηκαν με γραπτές λέξεις για την διευκόλυνση των φροντιστών των ατόμων με επικοινωνιακές διαταραχές στην ερμηνεία των καταστάσεων και των εικόνων. Ενδιαμέσως χρησιμοποιήθηκαν τα σύμβολα του γλωσσικού προγράμματος ΜΑΚΑΤΟΝ για να εξυπηρετήσουν την λήψη των πληροφοριών από άτομα με επικοινωνιακές διαταραχές που είναι ικανά να αναγνωρίζουν σύμβολα και να λαμβάνουν πληροφορία από αυτά.

Περισσότερες πληροφορίες για το γλωσσικό πρόγραμμα ΜΑΚΑΤΟΝ και την οδοντιατρική φροντίδα σε άτομα με επικοινωνιακές διαταραχές θα μπορούσε να βρει ο αναγνώστης στην ιστοσελίδα του επιστημονικού περιοδικού «Παιδοδοντία», έκδοσης της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας, στο αρχείο τευχών 2017, Τόμος 31, Τεύχος 3 (http://www.hspd.gr/Journal/).

Μπορείτε να κατεβάσετε το έντυπο στο επίσημο site του ΜΑΚΑΤΟΝHellas.

Για το συγκεκριμένο εγχειρίδιο συνεργάστηκαν περιφεριακοί και τοπικοί εκπαιδευτές του ΜΑΚΑΤΟΝ ΕΛΛΑΣ, επιστημονικοί συνεργάτες του ΙΕΕΛ (Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης Λογοθεραπείας), παιδοδοντίατροι από το Εργαστήριο Παιδοδοντιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και οι σπουδαστές του τομέα Γραφιστικής του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ Θεσσαλονίκης.

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη συμβολή τους όσους βοήθησαν για την δημιουργία του εγχειριδίου.

 

Ομάδα Εργασίας

Βογινδρούκας Ιωάννης Λογοπεδικός, PhD Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης Λογοθεραπείας, Περιφεριακός Εκπαιδευτής MAKATON  

Παπαρίζος Κωνσταντίνος Λογοπεδικός, Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης Λογοθεραπείας, Τοπικός Εκπαιδευτής MAKATON  

Αρσενοπούλου Βάϊα Λογοπεδικός, Ίδρυμα Θεοτόκος, Τοπικός Εκπαιδευτής MAKATON  

Δίπλα Αναστασία Συνταξιούχος Εκπ/κος Ειδικής Αγωγής, τέως Αναπληρώτρια Προϊσταμένη ΚΕΔΔΥ Ν. Ηλείας, Περιφερειακή Εκπαιδεύτρια ΜΑΚΑΤΟΝ

Κολεβέντη Αικατερίνη Παιδοδοντίατρος, Στρ. Οδοντίατρος Οδοντιατρείο Φρουράς, 424 ΓΣΝΕ  

Αραποστάθης Κωνσταντίνος Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Παιδοδοντιατρικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  

Σχεδιασμός Εξωφύλλου - Σελιδοποίηση

Ηλιόπουλος Ιγνάτιος

Μαργαρίτης Βαγγέλης       

 

Με δύο λόγια

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

« < ΜΑΡΤΙΟΣ 2019 > »
Κ Δ Π Τ Π Π Κ
24 25 26 27 28 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

RSS Feed


Αναζήτηση

Χρήστες Online

Like us on Facebook

Εγγραφή σε Newsletter ΕΕΠΑΑ

42-19441248.jpgΟ αυτισμός είναι μία εκ γενετής διαταραχή του εγκεφάλου, που επηρεάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τις πληροφορίες. Η αιτία εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη. Κάποιες έρευνες υποδεικνύουν ένα νευρολογικό πρόβλημα, που επηρεάζει εκείνα τα τμήματα του εγκεφάλου, τα οποία επεξεργάζονται τη γλώσσα και τις πληροφορίες, που δίνουν οι αισθήσεις. Δεν είναι υπαίτιοι οι γονείς που το παιδί τους έχει αυτισμό. Οι ερευνητές συμφωνούν ότι ο αυτισμός φαίνεται να προκαλείται από κάποιο φυσικό πρόβλημα στον εγκέφαλο.

42-19599716.jpgΟ αυτισμός είναι μια ισόβια αναπτυξιακή διαταραχή, μια αναπηρία που εμποδίζει τα άτομα να κατανοούν σωστά όσα βλέπουν, ακούν και γενικά αισθάνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στις κοινωνικές σχέσεις, την επικοινωνία και τη συμπεριφορά τους.
Τα αυτιστικά άτομα πρέπει να μάθουν, με πολύ μεγάλο κόπο, φυσιολογικά πρότυπα λόγου και επικοινωνίας και σωστούς τρόπους να συνδέονται με ανθρώπους, αντικείμενα και γεγονότα.

42-19677375.jpgΣτηρίξτε το έργο μας!
Κάνοντας μια δωρεά στην ΕΕΠΑΑ, με τους παρακάτω τρόπους:

Με τραπεζική κατάθεση 
Εθνική Τράπεζα
Δικαιούχος: ΕΛΛΗΝ ΕΤΑΙΡΙ ΠΡΟΣΤ ΑΥΤΙΣΤ ΑΤΟΜΩ
IBAN: GR5001101460000014629603201, SWIFT (BIC): ETHNGRAA

μέσω των μηχανημάτων ΑΤΜ με χρήση του ΙΒΑΝ,

μέσω ΕΛΤΑ με ταχυδρομική επιταγή στη διεύθυνση: ΕΕΠΑΑ, Αθηνάς 2, Αθήνα T.K. 105 51